POČETNA » Vaskularne demencije

Vaskularne demencije

Vaskularne demencije predstavljaju vrstu poremećaja centralnog nervnog sistema. Karakteriše ih niz simptoma koji dovode do postepenog i trajnog gubitka funkcije mozga.

Bolest je prvi put opisana 1899. godine, ali su tek sredinom 20. veka utvrđeni njeni okidači. Hačinski i njegovi saradnici 1974. godine su je nazvali multinfarktna demencija, da bi 10 godina kasnije Lib uveo dublje značenje pod imenom vaskularna demencija. Danas, pojedini naučnici koriste termin vaskularno kognitivno oštećenje, jer obuhvata širok opseg – od blagog do teškog kognitivnog pada.

Vaskularne demencije se nalaze na 2. mestu, odmah iza onih koje su izazvane Alchajmerovom bolešću. Procenjuje se da od njih pati oko 10 odsto svetske populacije. Neretko se javljaju udružene sa Alchajmerom, dovodeći do mešane demencije.

Imajući u vidu veliku rasprostranjenost psihijatrijska ordinacija Niš, Psiho centar MM vam otkriva kako na vreme da prepoznate vaskularne demencije.

Zašto nastaju vaskularne demencije?

Uzroci mogi biti različiti. Ipak, glavni izazivač jeste moždani udar, tj. krvni ugrušak, krvarenje u mozgu ili začepljeni krvni sudovi. Tada dolazi do prekida protoka krvi, te mozak ne može dobiti kiseonik. Kao posledica nastaju trajna oštećenja moždanih ćelija.

Obično je u pitanju niz malih moždanih udara koji zahvataju više područja mozga, uključujući područja prednje moždane arterije, parijetalnog režnja ili cingulatnog girusa. Zbog male jačine oni ne dovode odmah do simptoma, ali vremenom se javljaju znaci demencije.

Vaskularnu demenciju može da izazove i jedan veliki moždani udar. U faktore spadaju, takođe, temporalni arteritis, lupus eritematodes i druge sistemske bolesti.

Pored godina starosti, veći rizik od pojave imaju ljudi koji boluju od dijabetese, hipertenzije, povišenog holesterola, kardiovaskularnih bolesti. Mada i loš način života, pre svega, pušenje povećavaju opasnost od razvoja ove vrste demencije.

Koji su simptomi vaskularne demencije?

Vaskularna demencija može nastupiti naglo, nakon moždanog udara ili postepeno, u slučaju da se radi o više malih infarkta ili pogoršanju hronične bolesti krvnih sudova mozga. Simptomi zavise od lokacije i veličine oštećenja.

Usporenost u govoru, poteškoće u pronalaženju pravih reči i menjanju teme razgovora, problemi u održavanju pažnje, planiranju i organizaciji aktivnosti, a na kraju i gubitak pamćenja karakteristični su znaci svake demencije. Međutim, vaskularna demencija dovodi i do drugih, kao što su slabost jedne ruke i noge, smetnje u govoru, gutanju i vidu. Zbog problema sa ekstremitetima održavanje ravnoteže je otežano, te dolazi do padova.

Ove simptome prati gubitak kontrole mokrenja i stolice. Zatim, nagle promene u ponašanju i raspoloženju, depresija, noćna konfuznost.

Lečenje vaskularne demencije

Vaskularna demencija se dijagnostifikovuje kompleksnim ispitivanjem, koje obuhvata različite testove, preglede, kao i razgovare sa pacijentom i članovima njegove porodice.

Značajnu ulogu u otkrivanju bolesti ima elektroencefalografija. EEG pregledom registruje se električna aktivnost mozga kako bi se utvrdile njene abnormalnosti. Na taj način moguće je utvrditi oštećenja moždanog tkiva nakon moždanog udara, što je ključno za postavljanje dijagnoze vaskularne demencije.

Nažalost, potpuno izlečenje nije moguće. Propisana terapija ima za cilj sprečavanje novih oštećenja mozga. Samim tim i usporavanje pogoršanja simptoma.

S obzirom da vaskularna demencija narušava kvalitet života veliku ulogu ima i psihoterapija koja uči pacijenta, ali i njegovu porodicu, da se na najbolji način suoči sa svim promena koje bolest donosi.

Ukoliko ste primetili kod sebe ili najmilijeg znake demencije potražite na vreme pomoć stručnog tima Psiho centra MM koji čine vrhunski neuropsihijatri, psiholozi, psihijatari, i psihoterapeuti sa višegodišnjim iskustvom.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku