Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 08:00 - 16:00h

Subota 8-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas

Biofeedback Niš

Biofeedback je proces učenja toga kako da upoznamo sopstvene psihofizičke funkcije odnosno reakcije na stres i depresiju u svakodnevnom životu i ponavljanim vežbama naučimo da ih kontrolišemo.

Putem savremene elektronske tehnologije terapeut, kao i sam pacijent gledajući na monitoru svoje pokazatelje stresa u momentu ispitivanja, dobijaju trenutne informacije o napetosti mišića, perifernoj temperaturi i znojenju, frekvenci srčanog rada i disanja.

Kontinuiranim treningom uz pomoć terapeuta učimo kako da na potpuno neškodljiv način smanjimo stres i time sprečimo migrene i glavobolje, popravimo cirkulaciju, promenimo ritam disanja, pritisak, napetost mišića ili postignemo relaksaciju. Terapija je potpuno bezbolna i primenjuje se kod odraslih i kod dece

Biofeedback je metoda koja omogućava pojedincu da nauči kako da se promeni fiziološka aktivnost, a sve u svrhu poboljšanja zdravlja i određenih funkcija. Primenjujući precizne mere instrumente možemo odrediti fiziološku funkciju organizma kao što su rad srca, disanje, mišićna aktivnost, otpor kože i temperatura kože; koristeći kompjutersku tehnologiju koja omogućava davanje istovremene povratne informacije o navedenoj funkciji.

Pomoću povratne informacije klijente učimo kako da u početku opažaju, a zatim i kontrolišu i menjaju određene fiziološke reakcije. Takozvani treninzi na biofeedbacku traju od 30 do 60 minuta, a učestalost tih treninga zovisi od potreba i mogućnostima klijenta.

Biofeedback se danas koristi u razne svrhe kao recimo pri kontroli stresa, prevazilaženja posttraumatskog stresnog događaja (PTSP), kod lečenja generalnog anksioznog poremećaja, depresivnog poremećaja. ADHD, poremećaja pažnje, premećaja raspoloženja,  glavobolja, poremećaja spavanja, loše koncentracije.

Do danas su sprovedena brojna istraživanja vezana za dobrobiti korišćenja biofeedbacka u raznim područjima. Ovde ćemo spomenuti samo neka od njih.

 

PRIMENA KOD SPORTISTA „PEAK PERFORMANCE TRAINING“

Osim što se koristi u lečenju raznih zdravstvenih problema, biofeedback se koristi u raznim područjima psihologije pa tako sve češće i u psihologiji sporta.

Najčešće se koristi za: redukciju stresa i anksioznosti, smanjenje glavobolje, smanjenje fizičke napetosti, regulaciju visokog krvnog pritiska, dostizanje vrhunske forme.

Što se tiče sporta, istraživan je i uticaj treninga na biofeedback uređaju na razne probleme s kojima se sportisti susreću i to kroz više različite sportove. Pa se tako u jednom istraživanju sprovedenom na rukometašima pokazalo da su primenom biofeedback treninga rukometaši uspeli da utiču na anksioznost, kako pre same utakmice, tako i u svakodnevnom životu.

 

PRIMENA KOD JAVNIH LIČNOSTI, RUKOVODIOCA I MENADžERA

U jednom od istraživanja proučavao se uticaj biofeedbacka na psihofiziološku dobrobit menadžera.

Nakon 5 nedelja menadžeri koji su „trenirali“ po 45 minuta nedeljno na biofeedback uređajima imali su manje izraženu anksioznost, manje izražen umor, bolje funkcionisanje u društvu, bolju percepciju zdravstvenog stanja, kao i manje uplitanje emocija u posao.

 

PRIMENA KOD STUDENATA I DJAKA

Primena biofeedback treninga pokazala se korisna i kod populacije studenata. Studenti su imali manje izraženu anksioznost pre ispita, a studenti koji su se bavili određenim sportom uz to su imali manje izraženu anksioznost pre same utakmice, ali i veće samopouzdanje.

Ukoliko ste zainteresovani za biofeedback treninge ili biste hteli nešto više saznati o tome i videti na koji način bi vama to moglo pomoći slobodno nam se javite i dođite na biofeedback trening.

 

biofeedback-psihocentar-niš

Vrhunski tim lekara specijalista psihijatrije i neurologije, psihologa, defektologa, logopeda i pedagoga, pomoći će vam u prevazilaženju svih vrsta psiholoških i neuroloških problema u PSIHO CENTRU MM.

Mogućnosti plaćanja: Gotovinom – Kreditnom karticom

Plaćanje karticom

Preko računa  – Posredstvom Ugovora sa osiguravajućim kućama

Osiguranje

Zakazivanje pregleda

Pregled možete zakazati lično, telefonskim putem pozivanjem telefona + 381 (0)69 12 98 136 (poziv, Viber, Whatsapp) ili elektronskim putem (formular ispod).

    Podelite sa prijateljima
    Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943
    Zakažite pregled