POČETNA » EEG – Elektroencefalografija

EEG – Elektroencefalografija

EEG – Elektroencefalografija predstavlja dijagnostičku tehniku kojom se registruje električna aktivnost mozga kako bi se utvrdile njene abnormalnosti.

Iako spada u najmoderniju proceduru, prva istraživanja spontane električne aktivnosti mozga sprovedene su davne 1890. godine. Naime, poljski fiziolog Adolf Beck postavio je elektrode direktno na površinu mozga zečeva i pasa. Njegov eksperiment doveo je do opisa moždanih talasa.

Pomak na ovom polju načinio je Hans Berger koji je 1925. godine zabeležio prvi EEG čoveka. Upravo je ovaj nemački fiziolog i psihijatar izumeo uređaj kojim se mere moždani talasi, dajući mu ime elektroencefalograf. Koliki je značaj imao njegov pronalazak najbolje govori podatak da je opisan “kao jedan od najupečatljivijih i najznačajnijih događaja u istoriji kliničke neurologije”.

Zahvaljujući Bergerovom uređaju Gibbs i Jasper su 1936. godine otkrili glavni fokus epilepsije. 17 godina kasnije Aserinsky i Kleitman opisali su REM fazu.

EEG je jedna od najčešće korišćenih dijagnostičkih tehnika u neurologiji

Elektroencefalografija ima široko polje primene kod poremećaja svesti. Pre svega, koristi se za otkrivanje epilepsije, kao i za praćenje toka lečenja. Zatim, kod dijagnostifikovanja encefalitisa, tumora mozga, infekcija centralnog nervnog sistema i demencije. Značajna je metoda za praćenje poremećaja spavanja, komatoznih stanja i utvrđivanje moždane smrti.

S obzirom da precizno detektuje abnormalnosti moždane aktivnosti koristi se za utvrđivanja oštećenja moždanog tkiva. Ovo je posebno bitno nakon moždanog udara i bilo kakve povrede mozga.

EEG se preporučuje i ljudima koji pate od jakih glavobolja nepoznatog uzroka, kao i onima imaju česte vrtoglavice, neravnotežu pri hodu i slabije pamćenje.

Da li elektroencefalografija bolna procedura?

EEG je potpuno bezbolna neinvazivna metoda, koja ne ostavlja ikakve posledice, uključujući i rizik od zračenja. Imajući u vidu visok stepen bezbednosti može se primenjivati na svakom pacijentu, pa i na deci.

Registrovanje električne aktivnosti mozga vrši se preko elektroda koje se nalaze na specijalnoj kapi. One se pomoću gela, pojedinačno postavljaju na površinu glave. Svaka beleži moždane talase podeljene prema frekvenciji na 4 grupe.

Alfa talasi (od 8 do 13 Hz) se javljaju u budnom stanju mirovanja.

Beta talasi (preko 13 Hz) nastaju pri mentalnim aktivnostima ili u stanju napetosti.

Teta talasi (od 4 do 7 Hz) su karakteristični za intenzivni emocionalni stres, dok se delta talasi (aktivnost ispod 4 Hz) javljaju ponekad i traju samo 2 do 3 sekunde.

Kako su elektrode povezane za uređaj, tj. elektroencefalograf, moguće je poređenje mernih elektroda sa referentnom. Elektrode se postavlja na mestu koje je van uticaja parametara koji se prati. Obično je to mastoidna kost iza uva ili nazalni deo.

Na osnovu podataka sa snimanja dobijaju se rezultati predstavljeni u vidu grafičkog prikaza.

Da li potrebna posebna priprema za snimanje?

Priprema je veoma jednostavna. Sve što je potrebno jeste čista kosa, oprana dan ranije ili na dan snimanje, bez gela, laka ili drugih preparata.

EEG se izvodi u jutarnjim časovima i nikako ne treba da dođete praznog stomaka, jer nizak nivo šećera usled gladi utiče na električnu aktivnost mozga. Preporučljiv je lagani obrok, ali bez konzumiranja napitaka sa kofeinom, koji, takođe, mogu da utiču na moždanu aktivnost. Samim tim i na dobijene rezultate.

Snimanje se izvodi u ležećem ili sedećem položaju, zatvorenih očiju, a od pacijenta se povremeno zahteva da otvori i zatvori oči i da diše duboko nekoliko minuta. Ukoliko je potreban EEG prilikom spavanja savetuju se da pacijent noć pre procedure ne spava. Ovo je veoma bitno kako bi uređaj mogao da zabeleži aktivnost u budnom stanju, uspavljivanje, sve stadijume spavanje, ali i period nakon buđenja.

Ceo postupak traje oko 20 do 40 minuta, dok je za snimanje prilikom spavanja neophodno 90 minuta.

Elektroencefalografija je dostupna u Psiho centru MM. Vrhunski tim specijalističke ordinacije čine cenjeni neuropsihijatri, neurolozi, psihijatri, psiholozi, defektolozi i pedagozi koji poseduju višegodišnje iskustvo u rešavanju problema iz oblasti neuropsihijatrije.

Pored lekara specijalista, snimanje se obavlja uz nadzor medicinskih sestara obučenih za rad na EEG aparatu.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku