POČETNA » Šta predstavlja video EEG telemetrija?

Šta predstavlja video EEG telemetrija?

Video EEG telemetrija predstavlja poseban, visoko specijalizovan postupak kojim se vrši kontinuirano višednevno EEG snimanje uz video monitoring. Na taj način se putem elektroencefalografije registruje električna aktivnost mozga, dok kamera u sobi snima svaki trenutak, kako tokom napada, tako i pre i posle njega, uključujući i zvuke i glasove koje pacijent ispušta za vreme krize svesti.

Za razliku od standardne EEG dijagnostike koja traje 30 minuta, video EEG telemetrija se vrši, obično, 24 časa do 5 dana u bolničkim uslovima. Pri čemu se snimanje kamerom prekida za vreme odlaska u toalet.

Kada se koristi video EEG telemetrija?

Kada standardni EEG ne pruža dovoljno informacija o izvoru i napredovanju napada, primenjuje se EEG video telemetrija. Posebno je značajna kod epilepsije, tj. za dijagnostifikovanje vrste epilepsije. Takođe je značajna za klasifikaciju epileptičkih napada, kao i za detaljni uvid i diferenciranje epileptičkih od neepileptičkih napada. Zahaljujući tome moguće je odrediti koji specifični antiepileptički lek odgovara bolesti. Takođe, omogućeno je praćenje neurofiziološkog odgovora lečenja.

Video EEG telemetrija je važna procedura i za postavljenje adekvatne dijagnoze poremećaja svesti, poremećaja spavanja, amnezije…

Kako se izvodi video EEG telemetrija?

EEG snimanje se izvodi tako što se na glavu postavi specijalna kapa sa elektrodama ili se one specijalnom supstancom, kolodijumom, zalepe za površinu glave. Zatim se kroz elektrode ubacuje gel kojim se ostvaruje kontakt sa poglavinom.

Elektrode beleže moždane talase i putem elektroencefalografa, sa kojim su povezane, prenose registrovane signale kako bi oni mogli da se tumače.

Sa druge strane, kamera neprekidno snima, omogućavajući lekarima da uporede ono što se fizički dešava tokom napada sa onim što je snimljeno EEG-om.

Tokom praćenja, lekari mogu smanjiti lekove kako bi se povećala verovatnoća za pojavu napada. Neretko se primenjuju i drugi načini za izazivanje napada, kao što je korišćenje trepćućeg svetla.

Čitav postupak je pod stalnim medicinskim nadzorom.

Da li je neophodna priprema za video EEG telemetriju?

Pre zakazanog snimanja neophodno je pacijentu objasniti čitav postupak kako bi znao šta može očekivati, a u pojedinim situacijama i izbegla anksioznost i napad panike.

S obzirom da se video EEG telemetrija često izvodi na deci, razgovori o proceduri zavisiće od uzrasta. Deca predškolskog uzrasta najbolje prihvataju informacije dan ili 2 pre događaja. Starijoj deci treba više vremena za razgovor i razmišljanje o pitanjima, te je poželjno da se razgovor obavi 3 dana pre snimanja.

Priprema za proceduru je veoma jednostavna. Sve što je potrebno jeste da kosa bude čista, oprana dan ranije ili na dan snimanje, bez laka i gela za kosu. Takođe, neophodno je da lekare obavestite o svim lekovima koje uzimate i drugim zdravstvenim problemima sa kojima se suočavate. Ove informacije mogu uticati na izvođenje EEG testiranja.

Da bi se sprečile komplikacije napada, pacijentima se savetuje da najveći deo vremena provode u krevetu. To može biti dosadno, pa je poželjno poneti knjige, igračke, grickalice i druge predmete koji će vam boravak tokom snimanja učiniti zabavnijim. Obavezno obratite pažnju da garderoba ili pidžama bude na raskopčavanje tako da ne morate da je navlačite preko glave.

Naš tim  Psiho centra MM  čine eminentni neuropsihijatri sa višegodišnjim iskustvom u lečenju psihijatrijskih i neuroloških oboljenja. 

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku