POČETNA » Logopedsko testiranje i dijagnostika

Logopedsko testiranje i dijagnostika

Logopedsko testiranje i dijagnostika ima za cilj otkrivanje poremećaja govora, jezika i glasa. Njime se bavi zasebne naučna disciplina – logopedija, koja predstavlja interdisciplinarni skup medicinske, lingvističke, psihološke i obrazovne nauke. Sam naziv ukazuje na oblast izučavanja. Naime, logopedija je ime dobila od grčkih reči “logos”, što znači reč i reči “paideia”, tj. odgoj.

Logopedsko testiranje i dijagnostika čine polaznu osnovu za određivanje adekvatnog tretmana za otklanjenje problema. Nakon testiranja i postavljanja dijagnostike sledi savetovanje, a zatim uključivanje u individualnu logopedsku terapiju. Obično se izvodi 2 ili 3 puta nedeljno, zavisno od vrste i jačine izraženosti govorno-jezičkih poremećaja.

S obzirom da statistički podaci pokazuju da 70 do 80 odsto dece u Srbiji ima neki vid govorno-jezičkog poremećaja, psihijatrijska ordinacija Niš, Psiho centar MM vam otkriva kada je vreme da dete odvedete logopedu.

Kada je pravo vreme za logopedsko testiranje?

Logopedsko testiranje i dijagnostika prvobitno su korišćeni za otkrivanje i ispravljenje problema mucanja kod školske dece. Vrlo brzo uvrđeno je da je kasno da prva poseta logopedu bude tek u školskom uzrastu, te je ovakav pristup prevaziđen. Zbog toga je određeno da logopeda treba posetiti pred odlazak u školu, što čini i danas obavezni deo upisa mališana.

Logopedsko testiranje i dijagnostika

Međutim, stručnjaci ističu da za prvu posetu logopedu ne treba čekati na taj period. Preporučljivo je da se prvo logopedsko testiranje i dijagnostika obave znatno ranije. Razlog leži u činjenici da se glasovi koriguju na ranijem uzrastu, kao i da je potrebno vreme za usvajanje i automatizaciju korekcija.

S obzirom da rani razvoj dece utiče u velikoj meri na kasniji napredak poželjno je da već do 3. godine odvedete dete kod logopeda.

Kada je neophodno logopedsko testiranje i dijagnostika?

Osim kod vidljivog mucanja, odnosno ponavljanja slogova, logopedsko testiranje i dijagnostika su obavezni u slučaju da dete ima teškoće sa izgovorom određenih glasova, tako da je govor nerazgovetan. Zatim, kod dvogodišnjaka koji imaju ograničene jezičke sposobnosti, teškoće sa razumevanjem jednostavnih pitanja ili praćenjem jednostavnih naloga.

Poseta logopedu je neophodna i ako ste primetili da vaše dete ima poteškoće sa hranjenjem ili gutanjem, kao i da teško ulazi u interakciju kako sa drugom decom, tako i sa odraslima.

Logopedsko testiranje i dijagnostika se vrše i kod predškolske i školske dece koja ne poznaju slova. Takođe i ukoliko ne pokazuju interes za učenje, teško odgovaraju na pitanja i teško izražavaju svoje misli. Takođe, kod onih koji nemaju dobro razvijenu finu motoriku, nepravilno drže olovku ili im crtanje/pisanje predstavlja problem.

Kako se izvodi?

Logopedsko testiranje se sprovodi indivudualno, a izvodi od strane diplomiranog logopeda koji je stekao odgovarajuće znanje na četvorogodišnjim studijama

Dijagnostički postupak obuhvata uzimanje anamneze i izvođenje niza standardizovanih logopedskih testova kojim se određuje vrsta, stepen, uzroci i posledice govorno-jezičkih poremećaja. Globalni artikulacioni test, test za procenu oralne praksije, test po Andersonu, test za ispitivanje verbalnog pamćenja, test za ispitivanje vizuelne percepcije, test za procenu disgrafičnosti, test glasovne analize i sinteze, test za ispitivanje fonemskog sluha, ACADIA test razvoja sposobnosti – samo su neki od najčešće primenjivanih.

Psiho centar MM u svom timu ima logopede sa vrhunskim znanjem i iskustvom u blagovremenom otkrivanju svih govorno-jezičkog poremećaja.

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, možete potražiti pomoć naših specijalista putem vibera ili skype-a.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku