POČETNA » Paranoidni poremećaj ličnosti

Paranoidni poremećaj ličnosti

paranoidni-poremecaj-licnosti-psiho-centar-mm-nis-1

Paranoidni poremećaj ličnosti predstavlja obrazac ponašanja, mišljenja i osećanja koje karakterišu paranoidne zablude, dugotrajna sumnjičavost i opšte nepoverenje u druge.

Francuski psihijatar Valentin Magnan prvi je opisao problem objašnjavajući da je u pitanju “krhka ličnost” koja je preterano osetljiva, sumnjičava i preterano razmišlja o određenim stvarima. Njegovu teoriju razradio je Emil Kraepelin 1905. godine. Ovaj nemački psihijatar dodao je da su ove osobe i sujetne, tvrdoglave, razdržaljive, te spremne da uvek pronađu neku kritiku na svoj račun. Dve decenije kasnije Kraepelin je uveo pojam “paranoidne ličnosti” u psihologiju.

Paranoidni poremećaj ličnosti je najrasprostranjeniji poremećaj ličnosti. Statistički podaci pokazuju da se sa njim suočava oko 2,5 odsto svetske populacije, pri čemu je češći kod muškaraca. Imajući ovo u vidu psihijatrijska ordinacija Niš, Psiho centar MM otkriva kako da prepoznate problem.

Zašto se javlja paranoidni poremećaj ličnosti?

Tačan uzrok nije utvrđen, te se paranoidni poremećaj ličnosti posmatra kao kompleksni problem koji je izazvan skupom različitih biopsihosocijalnih faktora.

Genetika igra važnu ulogu. Odnosno, postoji veća verovatnoća da će se razviti kod osoba u čijim porodicama je već registrovan ili kod kojih postoji član koji boluje od shizofrenije.

Iako nasledni faktor ima uticaj ne treba zanemariti ni psihološke činioce, pre svega temperament same ličnosti koji je formiran sredinom u kojoj živi. Takođe, socijalni uticaji mogu da pospeše razvoj problema. Posebno je značajan način na koji osoba u detinjstvu postavlja odnose sa roditeljima i drugom decom.

Nije redak slučaj da se paranoidni poremećaj ličnosti javi usled drugih zdravstvenih problema, kao što su povrede mozga, bipolarni poremećaj, Alchajmerova bolest…

Kako se manifestuje paranoidni poremećaj ličnosti?

U četvrtom izdanju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM) navedeno je 7 kriterijuma koji objašnjavaju paranoidni poremećaj ličnosti, tj. ponašanje osoba sa ovim problemom. Da bi se on dijagnostifikovao moraju da se ispoljavaju najmanje 4 kriterijuma.

Ljudi koji pate od paranoidnog poremećaja ličnosti misle da će ih drugi iskoristiti, prevariti ili povrediti, iako za to ne postoje opravdani dokazi. Zbog toga su stalno na oprezu, čime je otežano uspostavljanje dobrih odnosa i poverenja prema drugima. Sumnjaju čak i u lojalnost bliskih prijatelja, a partnere neretko optužuju za neverstvo.

Upravo ovaj stav utiče da se nikome ne poveravaju, niti žele da iznose ikakve informacije o sebi, jer se boje da će ono što kažu biti zloupotrebljeno protiv njih. U kojoj meri je izraženo najbolje govori podatak da ne žele da daju svoje lične podatke kada je to potrebno.

S obzirom da su preosetljivi, a i tvrdoglavi loše podnose kritike na svoj računa. Dobronamerne savete ne prihvataju, smatrajući da su u pravu. Zapravo, u njima vide ponižavajuća i preteća skrivena značenja.

Skloni su i da pokažu negativne stereotipe prema ljudima koji pripadaju drugim kultulorških i socio-ekonomskim grupama.

Kako se leči paranoidni poremećaj ličnosti?

Paranoidni poremećaj ličnosti nije bolest, već specifično stanje hronične neprilagođenosti svakodnevnim uslovima života i međuljudskim odnosima.

Nažalost, osobe koje pate od paranoidnog poremećaja ličnosti obično nisu svesne njegovog postojanja. Zato se retko odlučuju da se obrate stručnjacima. Čak i kada potraže pomoć psihijatri i psiholozima su pred velikim izazovom da zadobiju poverenje pacijenta koji je stalno sumnjičav prema svima.

Kognitivno bihejvioralna terapija je osnova lečenja. Ona ima za cilj da obezbedi prilagođavanje poremećenih obrazaca misli i maladaptivnog ponašanja. Istovremeno, pomaže u poboljšavanju opštih veština suočavanja, uključujući komunikaciju sa drugima, razvoj empatije, samopoštovanja…

U pojedinim situacijama, kada je prisutna i depresija ili anksioznost, uz psihoterapiju se primenjuju i odgovarajući lekovi.

Paranoidni poremećaj ličnosti narušava normalni život, te je profesionalna pomoć neophodna. Psiho centar MM ima tim eminentnih psihijatara, psihologa i psihoterapeuta koji vam mogu pomoći da prevaziđete problem.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku