POČETNA » Ljubomora: definicija, uzroci i načini suočavanja

Ljubomora: definicija, uzroci i načini suočavanja

Ljubomora je uobičajena, ali komplikovana emocija. To je kombinacija osećanja nesigurnosti, preplavljenosti, straha i gubitka. Prirodno je s vremena na vreme osećati ljubomoru, ali dugoročno, to može imati negativan uticaj na pojedinca i njegove odnose. Uobičajeni simptomi ljubomore uključuju ogorčenost, frustraciju, nestrpljenje, bes i opštu neprijatnost.

Kako prepoznati ljubomoru

Može biti teško prepoznati i pomiriti osećanja ljubomore. Možda ćete se čak osećati opravdano u određenim ljubomornim reakcijama. S obzirom na činjenicu da je ljubomora ranjiva emocija koja može izazvati strah od napuštanja, može biti teško razgovarati o tome i sa svojim partnerom.

Kada osetite ljubomoru, možete postati razdražljiviji, pa pokušajte da mirno komunicirate sa drugom osobom tražeći od nje da nađe vremena za razgovor. Važno je zapamtiti da svojim osećanjima uvek treba postupati pažljivo, tako da razgovor sa terapeutom da sredi stvari takođe može pomoći.

Uzroci: Odakle dolazi ljubomora?

Osećaj ljubomore često potiče od dugih perioda loše komunikacije i niskog samopoštovanja. Ljudi sa lošim granicama mogu doživeti ljubomoru, a svedočenje roditelja sa lošim granicama obično pojačava neprilagođene načine suočavanja. Pošto se usamljenost i drugi simptomi mogu manifestovati u ljubomori, oni sa problemima mentalnog zdravlja takođe mogu biti skloniji.

Deca sa anksioznim stilovima vezanosti koja nemaju sjajne veštine emocionalne regulacije ponekad odrastaju i postaju ljubomorna na druge; međutim, ljubomora se može pojaviti i nakon što partner provodi vreme sa nekim ko se oseća kao pretnja, ili u situacijama u kojima postoji nova dinamika, koja izaziva probleme sa poverenjem.

6 Vrste ljubomore

Pored romantične ljubomore, koja može izgledati kao najočigledniji oblik ljubomore, postoji i ljubomora na moć, porodična ljubomora, patološka ljubomora i drugo.

Evo šest vrsta ljubomore:

• Romantična ljubomora: Zasnovana na stvarnim ili zamišljenim pretnjama romantičnoj vezi. Može postojati istorija neverstva ili flertovanja; međutim, ovo takođe može biti zasnovano isključivo na nesigurnostima.
• Racionalna i reaktivna ljubomora: Zasnovana na nečemu konkretnom, kao što je neka vrsta dokaza (npr. inkriminišuća tekstualna poruka) koja vodi do sumnji koje su zasnovane na stvarnosti.
• Porodična ljubomora: Zasnovana na porodičnim vezama. Na primer, može se pojaviti kada jedan brat ili sestra oseća kao da drugi dobija više pažnje.
• Seksualna i sumnjiva ljubomora: Zasnovana na strahovima da je partner možda varao ili da je uključen u neprikladnu komunikaciju.
• Ljubomora na moć: Zasnovana na ličnim strahovima koji se javljaju na poslu ili u vezi sa vašom karijerom. Na primer, ovo može da se desi kada kolega dobije unapređenje, a vi ne.
• Patološka ljubomora: Zasnovana na iracionalnosti i verovatno dolazi sa komorbidnom dijagnozom mentalnog zdravlja.

Ljubomora protiv zavisti

• Ljubomora i zavist možda imaju sličnosti, ali to su zapravo dva različita osećanja. Kao prvo, zavist zapravo može da podstakne ličnu promenu, dok ljubomora izaziva bes i nedostatak empatije. Za svaku postoji nekoliko različitih karakteristika koje vam mogu pomoći da razlikujete.

Osobine ljubomore:

• Na osnovu straha
• Izaziva ogorčenost
• Podstiče bes i nedostatak empatije
• Može doći zbog nedostatka samopoštovanja

Osobine zavisti:

• Na osnovu želje da imate nešto što vam ne pripada
• Izaziva tugu
• Podstiče lične promene
• Može doći zbog nedostatka posjeda
• Zabrinutost zbog ljubomore i mentalnog zdravlja
• Ponekad, prodorna ljubomorna osećanja mogu biti pokazatelj dubljeg problema u vezi sa vašim mentalnim zdravljem, uključujući posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i opsesivno- kompulzivni poremećaj (OCD).

Evo drugih zabrinutosti za mentalno zdravlje koje bi mogle biti povezane sa ljubomorom:

• Depresija
• Anksioznost
• PTSP
• OKP
• Problemi sa prilozima
• Paranoja
• šizofrenija
• granični poremećaj ličnosti (BPD)
• Komplikacije ljubomore

Ponekad, malo ljubomore može biti poziv za buđenje da morate nešto da promenite na bolje. To bi takođe mogao biti podsetnik da više cenite vezu. Međutim, ako je uporna, ljubomora takođe može dovesti do svih vrsta negativnih komplikacija.

Evo devet komplikacija ljubomore:

• Negativan uticaj na odnos
• Raskid ili razvod
• Nesanica
• Napadi panike
• Glavobolje
• Bol u grudima
• Visok krvni pritisak
• Bolovi u stomaku
• Promene težine

5 načina da se nosite sa ljubomorom

Može biti izazovno shvatiti kako se nositi sa ljubomornim osećanjima, tako da je važno da vratite kontrolu i naučite zdrave načine da prestanete da budete ljubomorni, kao što je vežbanje zahvalnosti, postavljanje zdravih očekivanja ili razgovor sa terapeutom.

Evo pet načina da se izborite sa ljubomorom:

1. Budite otvoreni u vezi sa svojim osećanjima
Otvorena, jasna komunikacija sa partnerom je dobar način da ih uključite u razgovor. Govorite sa saosećanjem i poverenjem kako biste pomogli svom partneru da se oseća prijatno dok deli.

2. Preuzmite kontrolu nad svojim strahovima
Nesigurnost je glavni uzrok ljubomornih osećanja, tako da će vam odvajanje vremena za prevazilaženje ovih nesigurnosti pomoći samo dugoročno. Kada budete svesni ovih nesigurnosti i odakle dolaze, možete naučiti načine da se nosite sa njima.

3. Diskutujte i postavite očekivanja
Važno je zapamtiti da osećanja ili „razlozi“ za ljubomoru mogu biti veoma stvarni za osobu koja ih doživljava, čak i ako nema dokaza. Da izgradite poverenje, postavite očekivanja u vezi i dogovorite osnovna pravila.

4. Uključite se u zahvalnost i svesnost
Vođenje dnevnika zahvalnosti i praktikovanje meditacije svesnosti mogu vam pomoći da se usredsredite i vratite kontrolu nad svojim emocijama tako da ljubomora ne preuzme.

5. Razgovarajte o tome sa terapeutom
Nema ničeg lošeg u razgovoru sa terapeutom kako biste rešili ljubomorna osećanja i bolje razumeli odakle potiču.

Kada potražiti stručnu pomoć za osećaj ljubomore

Ako osećate da vas ljubomora sputava od svakodnevnih zahteva ili izaziva probleme u vašim odnosima/profesionalnom životu, možda je vreme da pronađete terapeuta. Pronađite savršeno podudaranje preko onlajn imenika koji sortira terapeute po oblasti, stručnosti, ceni i još mnogo toga.

Kada pronađete terapeuta, vas dvoje ćete napraviti plan lečenja. U zavisnosti od vrste problema ljubomore sa kojima se suočavate, može se preporučiti i bračna ili porodična terapija. Važno je da uđete otvorenog uma i opšteg cilja da se pozabavite osnovnim razlogom vaše ljubomore.

Potencijalne opcije lečenja

Za lečenje ljubomore mogu se koristiti različiti modaliteti terapije, uključujući kognitivnu bihejvioralnu terapiju (CBT), terapiju prihvatanja i posvećenosti (ACT) i terapiju usmerenu na rešenje.

Evo četiri potencijalne opcije lečenja:

CBT:
Ovo je jedna od najčešćih vrsta terapije koja se koristi za složene emocije i poremećaje raspoloženja. Terapeut vam pomaže da identifikujete negativne misaone obrasce koji negativno utiču na vaše ponašanje i emocije. Dolazeći do korena misli, CBT vam daje moć da preoblikujete svoje iskustvo.

Veštine svesnosti i formalna meditacija:
Ove prakse imaju moćne sposobnosti emocionalne regulacije. Osim toga, ove veštine su često integrisane u različite vrste terapije, uključujući ACT, CBT zasnovanu na svesnosti i dijalektičku bihejvioralnu terapiju.

Terapija usmerena na rešenje:
Ovaj modalitet se često pruža u 6-8 sesija. Fokusira se na pomaganje ljudima da pronađu rešenja za specifične probleme i stresore, kao što su određeni događaji ili situacije koje izazivaju ljubomoru. Terapija usmerena na rešenje takođe može biti od pomoći onima koji doživljavaju situacioni stres i izazivaju ili poteškoće u prilagođavanju na određenu životnu promenu koja dovodi do anksioznih misli.

Lekovi:
Druga opcija lečenja (pored terapije razgovorom) su lekovi protiv anksioznosti. Anksiozni poremećaji su složeni, što znači da ne postoji pristup koji bi odgovarao svima. Prednost razgovora sa svojim lekarom ili psihijatrom je mogućnost da isprobate različite lekove i odredite šta je ispravno za vas. Važno je da budete pod medicinskim nadzorom kada započinjete, menjate ili završavate bilo koji režim lečenja.

Završna razmišljanja o suočavanju sa ljubomorom

Ono sa čime se borite može biti jedinstveno za vas, ali niste sami. Razmislite o razgovoru sa terapeutom koji je specijalizovan za ljubomoru i anksioznost. Zajedno ćete moći da razvijete plan koji će vam pomoći da bolje regulišete osećanja ljubomore i živite uravnoteženiji život.

Psihijatrijska ordinacija Niš – Psiho Centar MM u svom timu ima specijalizovan stručni kadar usredsređen na sve oblasti psihijatrije sa višegodišnjim iskustvom u radu kako sa odraslima, tako i sa decom.

Svaki problem je rešiv, zato nemojte da čekate da vam naruši kvalitet života i zdravlje, Vama i Vaše dece, već na vreme potražite pomoć u Psiho centru MM.

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, možemo da organizujemo kućne posete psihijatra / psihoterapeuta, kao i savetovanja putem vibera ili skype-a.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

 

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku