POČETNA » Kada se treba obratiti logopedu za pomoć?

Kada se treba obratiti logopedu za pomoć?

Statistika kaže da samo 15% govornih poremećaja kod dece ima organske uzroke: nepravilno formiranje usta, nosa, oštećen sluh i slično. Svi ostali poremećaji zavise od samog učenja govora.

Svakog dana je sve više dece sa raznim odstupanjima u govoru i jeziku. Kad roditelji to primete, najčešće ne znaju kome da se obrate i ne znaju kad je pravo vreme da se potraži pomoć.

Ono što mnogi ne znaju jeste čime se sve bavi logoped i koje je njegovo polje delovanja. Logoped je stručnjak koji se bavi problemima govora, jezika i glasa. Znači, ne bavi se samo korekcijom izgovora određenih glasova (što je uvreženo mišljenje), već se bavi i stimulacijom i korekcijom celokupnog govorno-jezičkog razvoja, čitanja, pisanja, problemima u učenju, kao i problemima glasa.

Primetili ste da govor i ponašanje vašeg deteta odstupaju u odnosu na govor i ponašanje njegovih vršnjaka? Obratite se našem stručnom timu stručnjaka sa dugogodišnjim iskustvom, koji će Vam pomoći da razjasnite svoje nedoumice i pravovremeno pomognete svome detetu! Vaša volјa da se na vreme informišete i podržite svoje dete, pomoći će mu da iskoristi sve potencijale sa kojima je rođeno. Zato, i najmanja sumnja da Vaše dete ne progovara po navršenoj prvoj godini života ili da ne reaguje na zvuke iz okoline, mora biti znak da se odmah obratite logopedu i defektologu kako bi se sprovele sve potrebne dijagnostičke procedure ,a dete se što pre uklјučilo u logopedski tretman. Rana dijagnostika oštećenja sluha, govora i jezika, je garancija da se lakše i brže dođe do rešenja i to je jedan od preduslova za uspeh.

Glasovi se postepeno razvijaju i u petoj godini se izgovaraju pravilno bez distorzija (oštećenja).Za dobra razvoj govora deteta neophodno je da roditelji od samog početka sa njim komuniciraju pravilno tj. dobro naglašeno, jasno i razgovetno izgovaranje reči. Kada se beba rodi potrebno je sa njom svakodnevno i puno razgovarati, bez obzira što vam ona prvih nekoliko meseci neće uzvraćati. Svoje prve glasove beba počinje da oblikuje i izgovara na početku trećeg meseca života. Međutim, to ne znači da vas dete  ne sluša. Naprotiv, ono pažljivo upija svaku vašu reč i postepeno počinje da uči.Na taj način dete uči kako treba pravilno izgovarati određene glasove i reči. Dete treba uvek korigovati i ispraviti ako pogrešno izgovara i dati pravi primer reči ili rečenice kako bi se izbeglo da se govorni poremećaji pretvore u GOVORNE MANE.

Logoped je stručno lice koje se bavi  proučavanjem, dijagnostikovanjem i otklanjanjem poremećaja govora, jezika i glasa.

U cilju otklanjanja poremećaja a u zavisnosti od poremećaja i uzrasta osobe kojoj je pomoć potrebna logoped sarađuje sa psiholozima, pedijatrima i neuropsihijatrima, kako bi što bolje dijagnostikovao problem i odredio tok terapije.

Govorni poremećaji

Govorni poremećaji su kod dece prisutni najčešće između druge i pete godine starosti, govorne greške kod dece predškolskog uzrasta, dok se poremećaji govora kod školske dece, uglavnom svrstavaju u govorne mane.

Postoje različite vrste poremećaja govora i jezika kod dece. Rani razvoj, kao i pravilna rana stimulacija deteta, od velikog su značaja za prognozu defektološko-logopedskog tretmana. Nervne strukture kod novorođenčeta se izuzetnom brzinom množe i razvijaju.

Često roditelji ne primećuju kašnjenje u razvoju do druge godine detetovog života, ili ih stručnjaci iz sličnih oblasti smiruju i savetuju čekanje do treće, pa čak i pete godine!? Koliko je samo u tom periodu izumrlo nervnih ćelija koje nisu pod stimulacijom!

Neophodno je da roditelj na vreme prepozna ove poremećaje i da se obrati logopedu.Pravo vreme je kada posumnjate da problem postoji. Obratite se logopedu, potražite savet, a on će vam dati smernice i uputiti vas na najbolji put! Budite samopouzdani, strpljivi, puni vere i ljubavi i ne dozvolite da negativni stavovi utiču na formiranje vaših stavova.

Ako se govorne smetnje na vreme ne otklone izuzetno loše uticati na emocionalno i socijalno sazrevanje deteta. Deca u vrtiću,u školi, u parku, na ulici, često imitiraju drugare koji imaju nerazvijen govor i ismejavaju ih. Dete se tada povlači u sebe , zatvara, udaljava od drugara, stidi se,  razvija osećanje niže vrednosti. boji se reakcije okoline na svaku izgovorenu reč.Što su deca starija reakcije su sve surovije po dete s nerazvijenim govorom , a dete trpi sve veći pritisak okoline i logopedski problem prelazi i u psihološki . Bitno je  rešiti sve govorne probleme pre polaska u školu, kako bi se dete nesmetano obrazovalo i družilo s vršnjacima.

Usporen razvoj govora je problem koji se javlja najčešće do treće -četvrte godine. Dete razume govor okoline,ali rečenica nije gramatički ispravna.

Nedovoljno razvijen govor je kada dete ima 6-7godina,ali govor je pojmovno siromašan, rečenica kratka i agramatična.

Govor nije izgrađen ako dete izgovara sve glasove pravilno, bitno je i da su razvijene jezičke strukture. Deca sa zakasnelim govornim razvojem (bez oštećenja sluha, neuropsiholoških i anatomskih smetnji perifernih govornih organa) imaju različite govorne probleme u izgovoru većeg broja glasova, u verbalnom pamćenju, nepravilno upotrebljavaju gramatičke oblike i teško se verbalno izražavaju.

Stepen oštećenja je različit i kreće se od nultog nivoa (alalija), do izrazitih leksičkih i gramatičkih teškoća (razvojna disfazija), do normalnog izražavanja ali sa teškoćama u čitanju (disleksija), pisanju (disgrafija), poremećaju ritma i tempa govora (mucanje).

Lečenje svih govornih mana kod dece sprovodi sekod nas pod kontrolom lekara specijalista, logopeda,defektologa, neurologa,  psihologa i pedagoga. Ovaj tim stručnjaka odrećuje tip govornih vežbi i prati njihovo sprovođenje i efikasnost. Za uspešnost u lečenju veoma je važna  i potrebno je veliko strpljenje kako deteta, tako i roditelja, dobra saradnja između roditelja i terapeuta i stalna povratna informacija terapeuta.

Kada je potrebno javiti se logopedu?

Neki od znakova u vezi s govorno-jezičkim razvojem kad je potrebno potražiti stručnu pomoć logopeda:

– Ako dete kasni s fazama gukanja (od 8. do 20. nedelje) i brbljanja (od 6. do 9. meseca).
– Ako se do godinu i po dana ne javljaju prve reči (trebalo bi da se jave između 9. meseca i godinu i po dana).
– Ako dete ne usmerava pažnju na govor ljudi oko sebe, ne podražava zvukove iz svoje okoline, ne razume jednostavne govorne naloge (ne tapše, ne maše, ne pokazuje gde mu je glava, gde su rukice…).
– Treba se obratiti logopedu kad ni sa dve godine mališan nije progovorio, ili ima svega nekoliko reči u rečniku, kad u tom uzrastu govori na nivou pojedinačnih reči i kada nema prostih rečenica (poput “Daj vodu”).
– Ako do treće godine nema komunikaciju koja je razumljiva i funkcionalna.
– Ako do pete godine nema razvijene sve glasove.

Mnoge odrasle osobe u nekoj nesreći oštete svoj mozak ili govorne mišiće.  Ponekad se posledice tih oštećenja same po sebi isprave ali čeće je slučaj da im ostaju dugoročne negativne posledice.

Govorno – jezički poremećaji nakon moždanog insulta (šloga)

Podržavanje komunikacije kod osoba sa oštećenjem mozga povezanih sa starenjem (demencija).Određene bolesti zbog degeneracije mišićnih ili moždanih ćelija mogu izazvati teškoće sa govorom. Ali i tada često postoji mnogo strategija koje možete isprobati u cilju poboljšanja komunikacije.

Teškoće sa govorom koje su prisutne još od malena , ali sada kada su odrasli zbog posla ili drugih razloga,  ukoliko promena nije moguća i ukoliko vaš logoped ne može da „reši“ problem, možda će ipak moći da pronađe neke alternativne strategije koje vam mogu pomoći.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku