Logo

Mi smo tim specijalističke ordinacije iz oblasti neuropsihijatrije sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom u radu sa osobama sa psihološkim i neurološkim problemima.

+ 381 (0)69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com
Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Скорашњи чланци

Ponedeljak - Petak 15:00 - 20:00h

Subota 10-15h

+381 69 12 98 136

psihocentarmm@gmail.com

Patrisa Lumumbe 26

18000 Niš

Zapratite nas:

ADELIN SINDROM – ŠTA JE I KAKO SE LEČI?

Adelin sindrom

ADELIN SINDROM – ŠTA JE I KAKO SE LEČI?

Osoba sa Adelinim sindromom formira idealnu sliku svog partnera i pravi izbor „predmeta“ ljubavi na osnovu slike u s
vojoj glavi. Kada pronadje osobu koja odgovara njenoj idealnoj slici, pokušava otvoreno i nametljivo da stupi u kontakt. U slučaju da bude odbijena,
avljaju se razdražljivost i depresija.

Ovakav patološki odnos prema nekoj osobi, naziva se Adelin sindrom. Adelin sindrom nije uključen u zvaničnu listu psihijatrijskih bolesti, ali ipak, iziskuje pravilno lečenje uz podršku psihoterapeuta i okoline.

KLINIČKI SIMPTOMI ADELINOG SINDROMA

Kao i svaki poremećaj, i Adelin sindrom ima svoje simptome uz pomoć kojih postoji mogućnost ranog otkrivanja poremećaja.

  • gubitak apetita
  • izolacija, odbijanje komunikacije sa porodicom i prijateljima
  • nesanica
  • grubost prema drugima
  • držanje socijalnih kontakata na minimumu
  • negativne misli i osećanja

TRI FAZE RAZVOJA ADELINOG SINDROMA

Razvoj Adeling sindroma, odvija se u tri ključne faze

PRVA FAZA

U prvoj fazi, osoba sa Adelinim sindromom formira idealnu sliku svog partnera i pravi izbor „predmeta“ ljubavi na osnovu slike u s
vojoj glavi. Kada pronadje osobu koja odgovara njenoj idealnoj slici, pokušava otvoreno i nametljivo da stupi u kontakt. U slučaju da bude odbijena,
avljaju se razdražljivost i depresija.

DRUGA FAZA

U drugoj fazi, osoba pokazuje ogromnu ćelju da bude što bliže svojoj idealnoj osobi. Počinje da „uhodi“ i prati svaki korak „voljene osobe“. Adelin sindrom u ovoj fazi, kod žena se najčešće ispoljava kroz brigu, ljubavne poruke i ponudu za pomoć, dok kod muškaraca, Adelin sindrom se manifestuje kupovinom poklona, preteranom pažnjom, ljubomorom pa čak i kontrolom partnera.

TREĆA FAZA

Treća faza dovodi do patološkog nagona kao i ravnodušnosti prema ostatku sveta. Osoba postaje opsednuta „voljenom osobom“ te kasnije do kompletnog poremećaja koji može da dovede do potpune degradacije ličnosti..

LEČENJE ADELINOG SINDROMA

Iako Adelin sindrom nije u zvaničnoj listi psihijatrijskih bolesti, neophodno je lečenje i sprečavanje simptoma u ranoj fazi razvoja. Neophodno je da se na početku radi na uklanjanju sbih uspomena i predmeta koji su povezani sa osobom prema kojoj se javljaju opsesivne emocije. Takodje, neophodna je pomoć i podrška psihoterapeuta

kao i okoline. U procesu lečenja, za osobu sa ovim sindromom je veoma važna socijalizacija, ali i pronalaženje drugih aktivnosti koji će osobi „preokupirati“ misli.

Ko ima povišen rizik od Adelinog sindroma?

Povišen rizik od dobijanja ovog sindroma imaju osobe koje u svom detinjstvu nisu imale pruženu roditeljsku ljubav. Takodje, nesigurni ljudi su podložni sindromu. Ako je osoba zatvorena i nedostaju joj komunikacione veštine i sposobnosti, ne može graditi romantične i intimne odnose, to može dovesti do socijalne fobije. Socijalna fobija dalje može dovesti do toga da osoba sa ovim problemom traži osobu koja će joj pomoći da zajedno mrzi svet.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Podelite sa prijateljima
Tel: +381 69 12 98 136; +381 18 276 943
Zakažite pregled