POČETNA » TRUDNOĆA I PSIHOLOŠKI PROBLEMI

TRUDNOĆA I PSIHOLOŠKI PROBLEMI

trudnoca

Trudnoća je snažan psihološki događaj i iako je najčešće praćena radošću i srećom, može da izazove i višemesečnu tugu, bezvoljnost, a ponekad i suicidalne misli kod žena koje imaju istoriju psihijatrijskih poremećaja.

Kad žena dobije potvrdu da je u drugom stanju, kao u filmu, počinju da se javljaju pretpostavke o tome šta ta trudnoća nosi i kako treba da izgleda. Pored očekivane mučnine, specifične gladi ili fizičkih promena, trudnoća je još mnogo toga…

DA LI JE NORMALNO TO ŠTO STALNO MENJAM RASPOLOŽENJA?

Trudnoća predstavlja jedno potpuno novo stanje ne samo u fizičkom već i u psihičkom smislu. Žene koje prvi put “ostaju u drugom stanju” strepe od porođaja jer ne znaju šta ih čeka. Svesne su da će dete koje očekuju izmeniti sve aspekte života, od emocija, do odnosa sa partnerom, preko karijere, novih potreba…

Sasvim je razumljivo opterećenje brigom oko trudnoće, da li će beba biti dobro, kako će proteći porođaj, kako ćete se, u ekonomskom smislu, snaći u proširenoj porodici, gde smestiti novog člana…

KAKO TEKU PROMENE RASPOLOŽENJA TOKOM 9 MESECI TRUDNOĆE

Često se dešava da je saznanje o trudnoći upravo taj momenat kad žena oseti strah i simptome anksioznosti. Tada je moguće da se javi sumnja u lične sposobnosti, kapacitete i mogućnosti, kako će se snači u ulozi majke… Vrlo često se u tim situacijama javljaju i napadi panike.

Neke žene trudnoću iznesu da “i ne primete” dok mnogo drugih, ipak, mnogo druhih žena ima različite tegobe, što fizičke, što psihičke.

Psihičke tegobe se najčešće ispoljavaju u vidu promene raspoloženja, anksioznosti, straha, stresa, ishitrene i burne reakcije. Ovi simptomi su najčešće zastupljeni u prvom trimestru, gde uz ovo postoji i veliki strah od spontanog gubitka bebe. Ovaj strah je pogotovo izražen kod žena koje su takva iskustva već doživele ili su teško ostvarile trudnoću.

DRUGI TRIMESTAR JE MIRNIJI

Drugi trimestar je poznat kao mirniji period. U ovom periodu prestaje većina fizičkih i psihičkih tegoba.Ipak, ukoliko se i tokom drugog trimestra nastavi pojava sipmtoma anksioznosti i depresije, žena može da se oseti iznemoglo i očajno. U ovakvim situacijama, razgovor sa psihologom neophodan

TREĆI TRIMESTAR

U trećem trimestru se žena polako psihički priprema za porođaj: odlaskom u školicu za trudnice, slušanjem različitih iskustava ili čitanjem literature. Škole za trudnice igraju veliku ulogu u pripremi žene za sve šta je čeka u toku trudnoće. U momentu kad uđe u bolnicu, u porodilište i nakon toga. Samo je vrlo važno naglasak staviti na psihološke promene kod trudnice, koje su individualne za svaku ženu, što se vrlo često i izostavi.

U ovom periodu veliki problem postaje nesanica. Nesanica može biti veoma ozbiljan problem, jer je tada žena u potpunosti gubi snagu i u tim momentima, simptomi depresije, anksioznosti i strahovi postaju intenzivniji. Takođe samo približavanje terminu porođaja može uticati na intenziviranje simptoma.

KAKO VAM MI MOŽEMO POMOĆI?

Ukoliko osećate bilo koji od simptoma anksioznosti ili depresije, stres, nervozu, budite slobodni da nam se obratite a tim Psiho Centra MM će se potruditi da Vam pomogne u rešavanju svih Vaših problema.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku