POČETNA » “Nevidljiva” muška depresija

“Nevidljiva” muška depresija

Zašto je depresiju teže dijagnostikovati kod muškaraca nego kod žena

Kada je u pitanju depresija, „široko rasprostranjena bolest“, većina ljudi misli da su žene mnogo češće pogođene nego muškarci. Ali utisak je varljiv – depresija je takođe jedna od najčešćih mentalnih bolesti kod muškaraca. Utisak je verovatno zasnovan na činjenici da muškarci sa depresijom ređe odlaze kod lekara i pokazuju druge simptome. Stoga u ovom postu opisujemo koji su najčešći simptomi depresije kod muškaraca. Takođe razgovaramo o razlikama u dijagnozi između muškaraca i žena i objašnjavamo kako su depresija i gubitak libida povezani.

Koji su najčešći simptomi depresije kod muškaraca?

Pre svega: Osnovni simptomi su isti za oba pola, pate i muškarci i žene:

• Potištenost
• Bezvoljnost
• Problemi sa spavanjem
• Negativne misli

Ali posebno kod muškaraca, ove simptome često maskiraju drugi koji su očigledniji, uključujući:

• Iritacija
• Bes i pojačani napadi besa
• Niska kontrola impulsa
• Povećana spremnost za preuzimanje rizika (npr. u sportu, u saobraćaju)
• Promene u društvenom ponašanju (npr. gubitak interesovanja za hobije, smanjeni društveni kontakti)
• Veća sklonost ka zloupotrebi supstanci (npr. znatno povećana konzumacija alkohola)

Ako pitate pogođene o tome, oni obično ne mogu da objasne odakle dolazi povećana razdražljivost i često smatraju da su njihovi nasilni izlivi besa neprikladni.

Pored toga, muškarci često imaju fizičke simptome koji prate napade besa, između ostalog:

• Otežano disanje
• Osećanja anksioznosti
• Nespecifičan bol koji se ne može odrediti (npr. bol u leđima)

Šta komplikuje dijagnozu muške depresije?

Muškarci često nisu svesni da možda pate od depresije – primećuju samo svoje fizičke simptome i ne smatraju da bi depresija mogla da stoji iza toga. Pored toga, muškarci imaju tendenciju da odu kod doktora kasnije od žena. Kada se obrate lekaru, često opisuju samo fizičke simptome jer nisu svesni psihičkog stresa. Terapeuti i lekari su stoga suočeni sa izazovom da pitaju da li postoje drugi psihološki simptomi koji ukazuju na depresiju. Pošto mnogi muškarci takođe potiskuju svoju depresiju povećanom konzumacijom alkohola, na primer, oni traže lečenje samo zbog zavisnosti od alkohola, a osnovna depresija se ne prepoznaje odmah.

Stoga, ako patite od gore opisanih simptoma, trebalo bi da ih iskreno opišete svom lekaru ili terapeutu kako biste olakšali dijagnozu.

Da li depresija dovodi do gubitka libida kod muškaraca?

Gubitak libida može imati različite psihičke i fizičke uzroke. Može biti izazvana vaskularnim oboljenjima ili nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom, ali ove bolesti igraju manje uobičajenu ulogu kod muškaraca nego mentalne bolesti kao što je depresija. Ako sama depresija izaziva gubitak libida, to se može objasniti činjenicom da depresija uvek utiče na hormonalni balans. Međutim, gubitak libida takođe može biti rezultat lečenja depresije lekovima, jer, na primer, triciklični antidepresivi i inhibitori ponovnog uzimanja serotonina (SSRI) takođe mogu imati uticaj na libido.

U svakom slučaju, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o gubitku libida koji se javlja u vezi sa depresijom – onda se to može ispitati i, ako je potrebno, prilagoditi lek.

Kako se depresija kod muškaraca leči na ciljani način?

Ako sumnjate da patite od depresije, prvi korak bi trebalo da bude poseta psihijatru ili psihoterapeutu. Psihoterapijski tretman može biti dovoljan za blaže slučajeve ili simptome koji ne traju dugo. U osnovi, što duže postoji depresija i koliko je depresivnih faza već nastupilo, potrebno je duže lečiti depresiju. Ako je potrebno dodatno lečenje antidepresivima, pravi lek zavisi od komorbiditeta i mogućih neželjenih efekata. Zbog toga je takođe važno da se u anamnezi preciziraju druge bolesti i da se u slučaju mogućih neželjenih efekata obratite lekaru kako bi se razgovaralo o tome da li treba promeniti ili prilagoditi lek.

Psihijatrijska ordinacija Niš – Psiho Centar MM u svom timu ima specijalizovan stručni kadar usredsređen na sve oblasti psihijatrije sa višegodišnjim iskustvom u radu kako sa odraslima, tako i sa decom.

Svaki problem je rešiv, zato nemojte da čekate da vam naruši kvalitet života i zdravlje, Vama i Vaše dece, već na vreme potražite pomoć u Psiho centru MM.

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, možemo da organizujemo kućne posete psihijatra / psihoterapeuta, kao i savetovanja putem vibera ili skype-a.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku