POČETNA » Kako izvući maksimum iz terapije?

Kako izvući maksimum iz terapije?

Terapija je različita za svakoga. Ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće raditi za nekog drugog. Međutim, postoji nekoliko saveta i trikova koji nam svima mogu pomoći da to maksimalno iskoristimo.

Nemojte biti opsednuti time da budete ljubazni.

Možete postavljati pitanja. Dozvoljeno vam je da se ne slažete sa svojim terapeutom. A ako ti nešto nema smisla, reci. Nikakva napredna obuka iz psihologije ili godine studija nikada neće poništiti vaša osećanja. Govorite ako nešto nije u redu.
 

Ne zadržavajte stvari za sebe.

Najbolji način da vaš terapeut upozna pravog vas (i da vam pomogne!) jeste da budete potpuno iskreni o tome šta mislite. Ako ste zabrinuti da se osećate osuđenim, zapamtite da dobar terapeut nije tu da donosi presude.
 

Budite svoje najautentičnije ja.

Ako je sama ideja da ste autentični zbunjujuća ili se oseća neprirodno, recite svom terapeutu. To je dragocena informacija za rad koji je pred nama. Ako se trudite da opišete ili artikulišete kako se zaista osećate, recite to. Iskrenost je najbolji način da dođete do korena onoga sa čime se borite i kako se zaista osećate.
 

Neka vaše emocije pokažu.

Terapija je jedino mesto gde ne morate da zatvarate svoje emocije. Ako se pojavi nešto što vas čini ljutim ili tužnim, pustite te emocije napolje. Svaki terapeut je čuo varijaciju da neko kaže „izvini, ne znam zašto plačem“. Deo terapije vam pomaže da upravljate tim emocijama.
 

Pokušajte da se ne fokusirate samo na ublažavanje simptoma.

Kao primer, recimo da želite da prestanete da imate napade panike. Terapeut vam pomaže da ublažite te napade, ali oni takođe žele da dođu do korena zašto uopšte imate te napade. To je kao da uzimate ibuprofen za bol. To ublažava bol, ali još uvek morate da shvatite šta je uzrok bola.
 

Postavite granice oko terapije.

Može biti prirodno razgovarati o novoj terapiji sa nekom značajnom osobom ili porodicom, ali pokušajte da stvorite promišljene parametre oko toga kako razgovarate o tome. Može doći trenutak kada se nećete osećati prijatno da podelite ono što se dogodilo na terapiji. Mudro je ne postavljati očekivanja koja ćete uvek deliti. Plus, ponekad je galerija kikirikija više destruktivna nego vredna.
 

Vodi dnevnik.

Posao se ne obavlja kada se završi terapijski sat. Šta god da ste obradili na poslednjoj sesiji, pojaviće se na sledećoj sesiji. Tokom cele nedelje pokušajte da vežbate ono što ste naučili na terapiji. Pazite na to koje emocije se javljaju i sa kojim novim izazovima se možete suočiti.
 
Najbolji način da pratite kako se osećate između sesija terapije je da vodite dnevnik. To može biti sveska ili čak samo privatni Google dokument u koji zapisujete svoje misli. Sasvim je u redu da se pozivate na ovog doktora u terapiji. Vaš terapeut će verovatno ceniti posao koji ste voljni da uložite.
 

Uspostavite proces prijavljivanja.

Korisno je unapred planirati kako možete doći do svog terapeuta između sesija. Ponekad obavljanje posla rezultira emocionalnim, preplavljenim i izgubljenim, pa ćete možda želeti da pošaljete e-poštu ili pozovete svog terapeuta da brzo razmisli o tome kako da upravljate ovim emocijama. Vaš terapeut treba da ima protokol za kontaktiranje između sesija.
 

Očekujte da ponekad povučete noge.

Ponekad jednostavno ne idemo na terapiju. Možete otkazati sesije unapred, ali budite svesni ovog osećaja i zašto ga možda osećate. Da li je vreme da nađete drugog terapeuta? Ili radite na nečemu zaista izazovnom?
 
Terapija je slična vežbanju na taj način: možda želimo da jedemo povrće umesto da vežbamo, ali obično se osećamo bolje ako vežbamo.
 

Sklonite posao sa puta.

Započnite svaku sesiju pitanjima zakazivanja, plaćanja i drugih administrativnih obaveza. Pomaže da se ovo skloni s puta tako da ne prekidate emocionalni rad na kraju sesije.
 

Ne brini za sat.

Vaš terapeut će biti taj koji će paziti na vreme. Dajte sve od sebe da isključite uređaje i budete prisutni. Terapija obično traje samo 50 minuta – pokušajte da to vreme posvetite sebi.
 

Pokušajte da zakažete terapiju u dobro vreme.

Ponekad ne možemo da budemo izbirljivi u pogledu vremena našeg terapijskog sata, ali ako možete, najbolje je da ga zakažete kada budete imali vremena da razmislite nakon završetka sesije. Lakše je biti potpuno emocionalno dostupan kada ne morate odmah da se vratite na posao.
 

Ne očekujte da vam terapeut kaže šta da radite.

Terapija se manje odnosi na savete, a više na pomoć u donošenju odluka koje vam služe. Može biti primamljivo tražiti od terapeuta da vam samo kaže šta da radite, ali budite oprezni prema terapeutima koji brzo daju savet. Oni možda služe svom sopstvenom programu više nego vašem.
 

Budite strpljivi.

Terapija je težak posao. Za pozitivne promene je potrebno vreme. To može biti frustrirajuće, i to je u redu. Ako budete frustrirani, sasvim je prihvatljivo da o tome razgovarate sa svojim terapeutom. Ako se u bilo kom trenutku osećate kao da ništa ne postižete u terapiji, razgovarajte sa svojim terapeutom o njihovim dugoročnim i kratkoročnim planovima.

Čitanje ovih saveta pokazuje da ste voljni da uradite posao, a to je najvažnije. Dobra terapija će često izgledati kao posao. Terapija je ulaganje u sebe i svoju budućnost i tako treba da se oseća. Snažan terapijski odnos učiniće da se osećate bezbedno i saslušano, a ako možete da se uključite u posao, videćete prednosti terapije u svakom aspektu svog života.

Svaki problem je rešiv, zato nemojte da čekate da vam naruši kvalitet života i zdravlje, Vama i Vaše dece, već na vreme potražite pomoć u Psiho centru MM.

Ukoliko niste u mogućnosti lično da dođete, možemo da organizujemo kućne posete psihijatra / psihoterapeuta, kao i savetovanja putem vibera ili skype-a.

📱 +381 (0) 69 12-98-136 (Mob./Viber/WhatsApp)

☎️ +381 (0) 18 276-943

📧 psihocentarmm@gmail.com

📍 Patrisa Lumumbe 26, 18000 Niš

Pogledajte prethodne objave:

Pošaljite nam poruku